Från Changi till NTU

(Uppdatering: Den här beskrivningen är skriven 2018 för att hjälpa släkt och vänner att besöka oss på NTUs Campus i Singapore. Förändringar kan ha skett sedan dess.)

Det är väldigt enkelt att ta sig från Changi till Singapore centrum eller till NTU med lokaltrafik. Men, Metron slutar gå någon gång just före midnatt, bussarna lika så. Därefter finns bara ett fåtal nattbussar till delen av Singapore som NTU ligger i. NTU ligger i Jurong West, en stadsdel som ligger nästan längst västerut i landet.

1. Hitta Changi MRT Station!

IMG_2810_Changi är en relativt stor flygplats med ett par olika flygterminaler och det kan vara svårt att veta på vilken man kommer att landa. Oavsett vilken terminal som man landar på, går det mycket smidigt att åka mellan de olika terminalerna med förarlösa bussar. För att enklast ta sig in till stan så tar man metron (MRT eller SMRT) som täcker stora delar av landet. Changi Airport MRT Station finns under Terminal 3. Följ skyltarna som säger “Train to City” (eller fråga efter “metro station”). Det kommer till slut att leda fram till ett par rulltrappor (och hissar) som leder ner till perrongen.

Innan ni åker ned kan det vara idé att ta ut pengar eftersom biljettautomaterna bara tar kontanter (och lokala kreditkort). Edit: Det är nu möjligt att betala med utländska kreditkort i automaterna i metron (man fyller på sitt kort med $20), men det är ändå värt att ha lite kontanter så ta ut pengar innan ni åker mer till metro stationen. För övrigt så är Cash relativt King i Singapore och lita inte på att utländska kreditkort kommer att fungera överallt. Just innan rulltrappan finns de flesta banker representerade med ATMs. Tyvärr så tar nästa alla banker ut en lokal avgift (på ca $5) för uttag med utländska kort. Den enda bank (som just nu) inte tar ut någon avgift är OCBC. Använd maskiner från den banken för att spara pengar.

IMG_2814
Changi Airport MRT Station

Väl nere på plattformen så finns biljetter att köpa i automaterna som ligger bakom rulltrappan. Priset är ca $3 för en enkelbiljett. OBS: Maskinen tar bara kontanter (och lokala kreditkort). Det är viktigt att ni på skärmen väljer rätt station som ni ska kliva av på när ni köper biljetten, så att priset blir rätt. Spara biljetten, den behövs för att komma ut från MRT igen eftersom Singapore har ett “tap-in, tap-out” system på både MRT och bussarna.

Changi Airport MRT Station (CG2) är en slutstation, så alla tåg härifrån (som man får kliva på) går åt rätt håll.

Vänta in nästa tåg (tider till nästa avgång finns på de digitala skyltarna) och kliv på.

2. Byt vid Tanah Merah

IMG_2816Changi Airport MRT Station (CG2) ligger på en lite avstickare, så vid Tanah Mera (EW4) slutar linjen, här byter man till den ordinarie gröna linjen (East West Line). För att åka in mot centrum (och mot NTU) så byter man här till tåget som går mot Tuas Link (det är slutstationen som är längs väster ut på linjen och också märkningen på tåget). Alla stationer har ett ID, t.ex. CG2, EW4 eller EW33, dessa annonseras tillsammans med namnet på stationen på tågen.

Tåget från Changi kommer in mitt på plattformen på Tanah Mera, för att komma på rätt sida, om man ska åka mot centrum, så kliver man av åt vänster (i färdriktningen). Tåget som man ska byta till står troligtvis där redan på andra sidan perrongen, hoppa på direkt!

3. Sitt lugnt ner och åk dit ni ska

För att komma in till centrum så kliver man (oftast) av på City Hall (EW13), Raffles Place (EW14) eller Outram Park (EW16) (ca 30-40 min) och kan där också byta linje beroende på vart man ska resa. Dock är dessa stationer relativt centralt i CBD (City Hall och Raffles Place) eller nära Chinatown/Clarke Quay (Outram Park).

För att komma till NTU så åter man vidare till Pioneer (EW28) (ca 70-80 min från Changi Airport), som är en av de sista stationerna på gröna linjen. Det går också att kliva av vid Boon Lay (EW27) som är stationen före Pioneer. Båda alternativen är relativt lika tid, men man hamnar på olika hållplatser på campus. Pioneer är det bättre alternativet när man åker till NTU och Boon Lay är det bättre alternativet när man åker från NTU.

Train system map

4a. Från Pioneer till NTU

För att komma till NTU från Pioneer så finns några olika alternativ. Det enklast är att ta Campus Rider (CR) eller Campus Weekend Rider (CWR) som är gratisbussar som går från Pioneer till NTU Campus. Gratisbussarna går relativt ofta fram till kl 23 alla dagar. De kan vara ganska fulla vid vissa tidpunkter, så då kan det vara värt att ta den vanliga lokalbussen om man ända kommer in på en betald biljett (på resekort) kostar det inte mer än några cent extra. Har man enkelbiljett kan det kosta extra.

För att komma till gratisbussarna (CR och CWR) så går man till höger när man kommer ut från MRT (dvs man passerar spärrarna). Där går man ner för trappen och väntar på att de kommer, sedan åker man till Campus. Bästa stället att kliva av på är “Hall 2”, den hållplatsen ligger mitt på Campus. Bussen går även ner mot North Spine och South Spine.

Det finns också ett alternativ (som är lika bra) med lokaltrafik och det är Bus 179. För att komma till busshållplatsen så går man till vänster när man kommer ut från MRT (dvs man passerar spärrarna). Där nere (bortanför alla ställen som serverar mat) finns en hållplats för Bus 179.

4b. Från Boon Lay till NTU

Om man kliver av vid Boon Lay så beger man sig till Boon Lay Interchange, som är busstationen. Detta är (vanligtvis) ett mer hektiskt område än Pioneer. Här så kan man ta antingen Bus 199 eller Bus 179 som går mot NTU Campus. Bus 199 går mer till bostadsområdena och Bus 179 mer mot undervisningsområdena (North Spine och South Spine) av campus. Dessa bussar går fram mot midnatt. Bus 199 är bästa alternativet för att ta sig så nära Nanyang Heights som möjligt. Buss 179 hamnar på samma ställe som om man åker från Pioneer, så då är det bättre att åka en hållplats till. För att komma till Nanyang Heights så kliver man av vid Hall 8 (Bus 199) eller Hall 2 (Bus 179).

Var man hittar bussarna inne på själva busstationen är uppmärkt på skyltar i taket och det är bara att följa pilarna. Sen är allt välorganiserat med staket och pilar på golvet för olika bussar när man kommer fram till rätt gate.

Detta är en vanlig lokalbuss och man måste (troligtvis) köpa en ny biljett om man åker på en enkelbiljett. Kolla med kassan på plats. Om man betalar kontant på bussen får man ingen växel tillbaka, se till att ha jämna pengar!

Lokalbussarna från Boon Lay och Pioneer har bättre tillgänglighetsanpassning och är därför bättre med bagage än gratisbussarna från Pioneer till NTU Campus.

5. Att ta sig till Nanyang Heights

Walking from the nearest bus stops to Nanyang Heights.

Buss 199 från Boon Lay stannar på flera ställen på Campus, för att komma till Nanyang Heights så kliver man av vid “Hall 8“. Nanyang Heights är de höga husen som ligger upp för trapporna till höger i färdriktningen, dvs. man måste korsa vägen. Alternativt kan man gå runt husen in på vägen på vänster sidan för att slippa gå i trapporna (karta). Detta är det närmaste alternativet för att komma till Nanyang Heights.

Gratisbussarna från Pioneer och Buss 179 (som går från både Pioneer och Boon Lay) stannar på flera ställen på campus, för att komma till Nanyang Heights så kliver man av vid “Hall 2” (det är tredje hållplatsen när man har kommit in på universitetsområdet). Sedan går man rakt över vägen och genom parken på den takbeklädda gångvägen (karta). Nanyang Heights är husen rakt fram när gången tar slut.

Nanyang Heights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *